Dualingo vs. Babbel: Bir dil öğrenme uygulamasını diğerinden daha iyi kılan şey nedir?

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
Üç yıldır Duolingo uygulamasıyla Hollandaca öğreniyorum. Sonuçlarım etkileyici: Art arda 550 günlük bir serim var, toplam 63.002 XP topladım, 57 haftadır Elmas Ligi’nde yer alıyorum, altı başarıda en üst sırada yer alıyorum ve Ağustos 2021 gösterilerinden bu yana her ay için tam bir koleksiyonum var rozetlerin üzerinde.

Duyuru

Ne yazık ki hâlâ Hollandaca konuşamıyorum. Son tatilimde kekemelik veren bir yemek siparişini zorlukla atlatabildim. Diller esas olarak konuşarak öğrenilir elbette. Gerçekten sadece bir uygulamayla akıcı bir şekilde konuşabileceğimi hiç beklemiyordum. Ancak: Dijital öğrenmenin bu kadar berbat olduğunu bilmiyordum.

Duolingo’da özellikle “dürtme”, pompalı tüfek ilkesine göre gerçekten ustaca çalışır: oyunlaştırmanın akla gelebilecek tüm unsurları aynı anda kullanıcıya fırlatılır – bir şey çarpacaktır. Sosyal açıdan bilgili insanlar arkadaşlarını davet edebilir, rekabetçi insanlar zorluklara katılabilir, prestij tutkunları kendi avatarlarını taklit edebilir, koleksiyon parçaları ödüller kazanabilir. Ve muhtemelen bazı geliştiricilerin motivasyonel bir ders kitabında “olumlu pekiştirme” hakkında bir şeyler okuması nedeniyle en sıradan, mekanik ve tamamen farklı olmayan şeyler için sürekli olarak övüyorsunuz.

Gregor Honsel 2006’dan bu yana TR’nin editörlüğünü yapıyor. Pek çok karmaşık sorunun basit, anlaşılması kolay ancak yanlış çözümlerinin olduğuna inanıyor.

Bu yaklaşımla ilgili en sinir bozucu şey: işe yarıyor. Herkesin bir yerde zayıf noktası vardır. Ben de. Puanların toplanması gerçekten umurumda değil. Ama bir lige ulaştıktan sonra küme düşmek mi istiyorsunuz? Asla!

Duolingo Babbel’e karşı

Altı ay boyunca rakip Babbel’e geçtikten sonra, her zaman hızlı bir şekilde tıklayabildiğim küçük, ucuz başarı öykülerinden gerçekten etkilendiğimi itiraf etmek zorunda kaldım. Babbel yetişkinler için Duolingo’ya benzer bir şey. Uygulamadan pedagojik-dilbilimsel anlayışa sahip, detaylara önem veren kişilerin dahil olduğu görülebilmektedir.

Duyuru

Kültür, gelenek ve göreneklerle ilgili gerçekçi diyaloglar veya açıklamalar var. Ve Babbel dilbilgisinden bile çekinmiyor. Duolingo’da tüm kuralları kendiniz çözmelisiniz, bunlar asla açıklanmaz. Bir veya diğer açıklama veya anımsatıcı yararlı olacaktır. Mesela hangi sıfatların ne zaman çekildiğini Duolingo’daki sayısız örnek cümleye rağmen henüz çözemedim.

ChatGPT ve Co., gelecekte bir yapay zekanın dünyanın neredeyse tüm bilgisini saniyeler içinde gerekli biçimde sağlaması durumunda, sınıftaki klasik bilgi aktarımının ne ölçüde anlamlı olacağını merak ediyor. Okullar tüm bunlara nasıl tepki verebilir? MIT Technology Review’un yeni sayısı bu soruyu ele alıyor. Dergiden Önemli Noktalar:

Bunun arkasında didaktik bir felsefe olabilir ama bundan şüpheliyim; tekrar tekrar oluşturduğunuz örnek cümleleri yeniden üretmek çok daha az iş gerektirir. Daha da kötüsü, Duolingo uygulamasının kendisinin sınırlı öğrenme yetenekleri vardır. Sürekli “kişiye özel egzersizler” den bahsediliyor, ancak tam olarak neyin özelleştirilmesi gerektiği benim için net değil.

Patates cipsi gibi

En aptal algoritmanın bile çeşitli işaret zamirleriyle (“dit”, “dat”, “deze”) ilgili bazı sorunlar yaşadığımı fark etmesi gerekirdi. Ancak bu zayıflık üzerinde özel olarak çalışmak yerine, uygulama bana binlerce kez doğru cevapladığım rastgele bir egzersiz karışımı sunmaya devam ediyor. Eğer Duolingo’nun yaratıcıları gerçek anlamda kişiselleştirilmiş öğrenmeye yönelik heyecanlarının yalnızca küçük bir kısmını toplasaydı, bu olmamalıydı.

Tüm bu sinirsel faktörlere rağmen altı aylık Babbel’den sonra Duolingo’ya geri döndüm. Bir noktada düzenli zihin patlatmalarını özledim. Cips gibidir: Daha sağlıklı yiyeceklerin olduğunu bilmek otomatik olarak parmaklarınızı poşetten uzak tutmak anlamına gelmez. Zorlayarak kazanırsınız.

Instagram'da MIT Teknik İncelemesi

(gr)

Haberin Sonu