Deutschlandticket: Çünkü bir kağıt bilet aynı zamanda dijital olabilir

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
Avusturya kırsalındaki gençliğim nadiren dolaşan otobüsler ve birçok trafik kazasıyla gölgelendi. Bugün Berlin’de yaşıyorum ve her gün metroya biniyorum. Toplu taşımayı seviyorum. Bu kadar basit. Ne yazık ki, Almanya’daki insanlar dijitalleşme bağlamında işleri daha basit ve daha verimli hale getirmek yerine gereksiz yere karmaşık hale getirme becerisine sahipler.

En son örnek, daha çok “40 euro 9 euro’luk pahalı bilet” olarak bilinen Almanya bileti tartışmasıdır. 1 Mayıs’ta başlıyor. Daha önce, biletin hangi formda olması gerektiği tartışılmıştı: kağıt, çipli kart veya uygulama aracılığıyla. Ulaştırma Bakanı için bir şey hemen anlaşıldı: Gerçekten “dijital” olmalı, milyonlarca kez denenmiş kağıt versiyonu ortadan kalkmalı. Modern Almanya’da çipli kartlar ve uygulamalar kullanılmaktadır. Ne uygulama ne de çipli kart özellikle yeni veya yenilikçi değil. Berlin’de on yıldır bir uygulama aracılığıyla biletlerimi alıyorum. Ama pil bittiğinde, eski güzel kağıt bilet makinesi beni kurtarıyor.

Transit verilerini ifşa et

Dijitalleşme, nakliye şirketleri bir süredir bununla mücadele ediyor. On bir yıl önce, diğer açık veri aktivistleriyle birlikte, Berlin ve Brandenburg’dan toplu taşıma verilerinin ücretsiz olarak sunulması için kampanya yürüttüm. Amacımız, insanların toplu taşıma hakkında bilgi almasını kolaylaştırmak ve böylece daha sık otobüs ve trene geçiş yapmaktı. Şiddetli tartışmalardan sonra böyle oldu: 2012’de Berlin, Almanya’da yerel ulaşımla ilgili açık verilere sahip ilk şehirdi. Dijitalleştirme aşaması amacına hizmet etti: bugün herhangi bir uygulamayı kullanarak yerel ulaşım rotalarını görüntüleyebiliyorum. Bu da toplu taşımaya geçişi daha kolay ve cazip hale getirdi.

(Resim:

Oliver Ajkoviç

)

Feminist organizasyon Superrr Lab’ın kurucu ortağı olan Julia Kloiber, adil ve kapsayıcı bir dijital gelecek üzerinde çalışıyor. Köşesini düzenli olarak MIT Technology Review’un basılı baskısında yayınlamaktadır.

Deutschlandticket’in ana hedefi daha çekici, uygun maliyetli ve iklim dostu yerel ulaşımdır. Ama dokuz avroluk banknotun başarı öyküsünü devam ettirseydik Almanya’da olmazdık. Bu, mevcut uygulama ve kağıt makbuz altyapısıyla iyi çalıştı. Hayır, biraz daha karmaşık hale getirmeliyiz. Verileri toplamak için “dijitalleştirmemiz” gerekiyor. 2006’da bir zamanlar 21. yüzyılın petrolü oldukları iddia edilmişti – sonuçta bunun teşvik edilmesi gerekiyor.

Bununla birlikte, her giriş ve çıkış noktasında binlerce pahalı terminal olmadan ve uygulamanın kalıcı olarak izlenmesi olmadan ülke genelinde uygulama veya çipli kart verilerinin tam olarak nasıl toplanabileceği benim için bir sır olarak kalıyor. Öte yandan, ulaşım yollarının ve araçlarının genişletilmesi ve modernizasyonu için bu dijital veri toplama altyapısının genişletilmesi için yatırılması gereken milyonlara acilen ihtiyacımız var.

Bilet: kağıt ve dijital birbirini dışlamaz

Yerel taşımacılığın görevi, insanları güvenilir, hızlı, engelsiz ve ucuz bir şekilde taşımaktır. Bence bu, otobüs durağındaki makineden dijital bir kodla kağıt kaydırmak gibi düşük bariyerli erişimi de içeriyor. Bu, doğru bir şekilde anlaşılan bir dijitalleşmedir, çünkü çevrimiçi bir aboneliğe kaydolmaktan veya bir uygulama yüklemekten bunalmış olan veya bunu hiç yapmak istemeyen kişiler bile katılabilir. Ve tüm sayısallaştırma tartışmasıyla ilgili aydınlatıcı olan şey, kağıt ve dijitalin burada birbirini dışlamamasıdır. QR kodlu bir kağıt bilet, en az önerilen çipli kart kadar dijitaldir. En azından COVID pandemisinden bu yana QR kodlarına çok aşinayız ve dijital olarak da okunduğunu biliyoruz.

Dijitalleşme kendi başına bir sondur ve hiçbir zaman olmamıştır. Kendinize bunu hatırlatmaya devam ederseniz, sonunda basit olanın yenilikçi görünenden daha çok amaca hizmet ettiği sonucuna varırsınız. Yenilik uğruna yeniliği zorlamak, otobüsleri daha dakik yapmaz.

(jle)

Haberin Sonu