Yalnız ama yalnız değil: Uykusuzluk çekenler, VR yatak odalarında arkadaş buluyor
Uzakta, tüyler ürpertici lo-fi müzik çalıyor. Kayan yıldızlar, üzerimde parıldayan galakside hızla ilerliyor. Fiziğe meydan okuyorum ve sırtımda uzayda süzülüyorum. Esnedim ve yumruğumu unuttuğum bir yastığa çarpana kadar uzandım.
Aslında boşlukta değildim, ama dairemdeki bir kanepedeydim. Bununla birlikte, sanal gerçeklikte (VR) VRChat platformundaki birçok “yatak odasından” birindeydim. Bunlar, insanların rahatlamak ve hatta uyumak için kulaklıkla girdikleri sanal alanlardır.
VR yurtları, uykusuzluktan veya yalnızlıktan muzdarip insanlar arasında giderek daha popüler hale geliyor. Yabancıların rahatlama ve arkadaşlık bulacağından emin oldukları konuksever yerleşim bölgeleri sunarlar. En azından çoğu.
Yalnızlığa karşı VR kameralar
Her VR yatak odası, huzur yaymak için tasarlanmıştır. Bazıları plajları ve kamp ateşi kamp alanlarını taklit ederken, diğerleri otel odaları veya kulübeler gibi görünür. Müzikler yatıştırıcı ritimlerden doğa seslerine ve ölü sessizliğe kadar çeşitlilik gösterirken, aydınlatma neon disko toplarından zifiri karanlığa kadar değişebilir. Grup uyku yeteneği, daha az yalnız hissetmek isteyen izole veya yalnız insanlar için özellikle çekici olabilir.
Örneğin, yaklaşık bir yıl önce sosyal uykuya başlayan Mydia Garcia da öyle. “Yürüdüm [in der VR] Sabah 3’e kadar dans ettim ve yorgundum ama VR’ı veya arkadaşlarımı bırakmak istemedim.” Garcia ve arkadaşları uzak dünyaları ziyaret ettiler ve ardından bu deneyimi terapötik ve bağlayıcı buldukları için birbirlerine sokuldular.
Jeff Schwerd ayrıca pandemi sırasında VR yurtlarını keşfetti ve onları yalnızlığa çare olarak buldu. Yabancıları kucaklamayı sever ve genellikle tam vücut izlemeyi kullanır, bu da avatarların kucaklanma ve tutulma hissini taklit etmek için gerçek vücutlarla senkronize hareket etmesine olanak tanır. Schwerd, bunun kendisini korunmuş hissettirdiğini ve daha iyi uyumasını sağladığını söylüyor. Ayrıca yatak odalarındaki atmosferi rahatlatıcı buluyor. Öyle ki bazen kendi kendine uykuya dalmayı başarıyor. “Tek başıma dinlenmek için en sevdiğim yer, kamp ateşi olan bu çimenli tepe. Ateşin sesini duymayı seviyorum” diyor.
“Sanal gerçeklikte uyumak benim için daha kolay”
İnsanların sanal gerçekliklerde uykuya dalmalarının tek nedeni topluluk duygusu değil. Scott Davis uykusuzluğuyla savaşmak için haftada birkaç kez VRChat yurtlarını kullanıyor. “Sanal gerçeklikte uyumak benim için çok daha kolay ve daha güvenilir bir şekilde uykuya dalmama yardımcı oldu” diyor. “Normalde VR dışında uykuya dalmak için oldukça yorgun olmam gerekir. Ancak VR’de ilk başta yorgun olmasam bile uzanıp daha hızlı uyuyabiliyorum.” Sonra yurtlara geri dönün. Davis, “Bir uykusuzluk hastası olarak uykumu kontrol edebileceğime güveniyorum” diyor.
Kâr amacı gütmeyen SRI International’da uyku üzerine çalışan sinirbilimci Massimiliano de Zambotti, bu kontrol duygusunun VR’nin uykusuzluk çeken insanlar üzerinde terapötik bir etkiye sahip olabilmesinin büyük bir nedeni olduğunu söylüyor.
“Uykusuzluktan muzdarip olduğunuzda, yatağa gidersiniz ve beyniniz dönmeye başlar. Endişelenir, düşünürsünüz ve kalbiniz hızla çarpar. Gevşemiş değilsiniz ve uykuya dalmanızı engelleyen yüksek bir uyarılma durumundasınız” diyor. de Zambotti. “Nörobilimsel olarak, VR çalışır çünkü içinde bulunduğunuz ortamı değiştirebilirsiniz, ancak gerçekliğe bir çapanız vardır ve uykuya dalacak kadar güvende hissedebilirsiniz.”
Metaverse reşit olmayan kullanıcılarla dolu
Peki ya bu deneyime sahip değilseniz? Bir gün bir VR yurduna girdiğimde hemen kulağımda bir çocuk sesi duydum. Robot avatarı olan adam, başarısız bir şekilde benimle bir ortaçağ şövalyesini sohbete sokmaya çalıştı. (Avatarım küçük bir silindiri olan bir çubuk tereyağıydı çünkü – neden olmasın?)
Cesareti kırılan robot, yaklaşık yedi avatarın birlikte huzur içinde yattığı ve görünüşe göre uyuduğu köşeye doğru süzülmeye başladı. Sonra küçük kızın sesi, “Seni öldüreceğim! Kelimenin tam anlamıyla seni öldüreceğim!”
Metaverse, reşit olmayan kullanıcılarla dolu olmasıyla ünlüdür ve yurtlardaki yolculuğum, çocukların bu yetişkin odalarında endişe verici bir görünüm sergilediğini doğruladı. Ziyaret ettiğim başka bir yatak odası hemen bu kez İspanyolca ve Fransızca konuşan birkaç çocuğun sesleriyle doldu.
Bu yüzden asansörü bir “çatıya” çıkardım ve burada pelüş kadife kanepelerle kırmızı ışıklı bir köşe buldum. “Merhaba, Avi’ni beğendim [Avatar]dedi bir çocuk sesi arkamdan. Arkamı döndüm ve bir korkulukla konuşuyormuş gibi görünen başka bir robotik avatar gördüm. “Avatarını da beğendim,” dedi bir erkek sesi. “Sarılmak ister misin?” Çocuk uçup gitti ve ben de huzursuzca O’nu takip ettim.
VR yatak odası boyunca sessizce
Schwerd, yurtlarda çocukları da gördüğünü söyledi. “Kesinlikle baş belası olan küçükler var” diyor. Ancak yurtların çoğunun sessiz ve saygılı olduğuna dikkat çekti.
Deneyimlerime göre, genellikle durum buydu. Karşılaştığım bazı yurtlar boş ve sessizdi. Diğerlerinde, avatarlar bir araya toplanıp mışıl mışıl uyudular. Yine bazılarında, avatar grupları bir araya toplanmış, uyanık ama yine de, bazıları fısıldayarak, bazıları sadece rahatlayarak. Sık sık “özür dilerim” diye mırıldanma ve parmak uçlarımda yükselme ihtiyacı hissettim, avatarlarla dolu bir odada neredeyse hiç kimsenin duymadığı veya umursamadığı, yüzen bir tereyağı çubuğu olduğumu unutuyordum.
VR’de uyuyamadım. Çevremin son derece farkındaydım ve kulaklığı yüzümde rahatsız buldum. Ama bazı odaları yorucu bulurken, yurtları da sessiz ve huzurlu buldum. Oturulacak ve olunacak yerler. Gerçek dünyada, dinlenmek için sessiz yerler bulmakta zorlanıyorum ve sanal yurtlar bana oturup yıldızları seyretmek için alan ve zaman verdi.

(vsz)
Haberin Sonu