NASA tarafınca her yıl düzenlenen ve bu yıl 8.’si gerçekleşecek olan CineSpace kısa sinema müsabakası için müracaatlar başladı. Profesyonel ya da amatör fark etmeksizin her insanın davetli olduğu sinema müsabakasında iştirakçiler, NASA’nın arşivindeki manzaralardan de faydalanarak kendi uzay kıssalarını ya da hayallerini ekranlara taşıyacak.
NASA ve Houston Cinema Arts Society tarafınca organize edilen müsabakaya katılmak için rastgele bir iştirak fiyatı alınmıyor. en çok 10 dakika uzunluğunda olabileceği açıklanan kısa sinemalarda bu müddetin en az %10’unuysa NASA arşivinden imgelerin oluşturması gerekiyor. Kısa sinema çekmeye karar verenler için sinemalarında aranan kurallar şöyle listelendi:
NASA’nın kısa sinema müsabakası için belirlenen koşullar:
Üstte belirlenen çizgiler ışığında kısa sinemanızı çektikten daha sonra yapmanız gereken aşağıdaki adımları takip etmek:
Yarışta verilecek mükafatlar:
CineSpace kısa sinema yarışının geçtiğimiz yılki kazananı, ortalarında Türk ismin de olduğu Belçika merkezli bir takımın oluşturduğu görüntüydü. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan ‘Waking Dream (Hayal)’ isimli kısa görüntüyü aşağıdan izleyebilirsiniz:
Görüntüyü görüntüleyemiyorsanız buraya tıklayın.
NASA ve Houston Cinema Arts Society tarafınca organize edilen müsabakaya katılmak için rastgele bir iştirak fiyatı alınmıyor. en çok 10 dakika uzunluğunda olabileceği açıklanan kısa sinemalarda bu müddetin en az %10’unuysa NASA arşivinden imgelerin oluşturması gerekiyor. Kısa sinema çekmeye karar verenler için sinemalarında aranan kurallar şöyle listelendi:
NASA’nın kısa sinema müsabakası için belirlenen koşullar:
- NASA imgeleri haricinde tüm manzaralar yepyeni olmalı.
- Sinema, 1 Ocak 2020’den daha sonra oluşturulmuş olmalı.
- İngilizce lisanında ya da İngilizce altyazılı olmalı.
- Sinemanın müddeti jenerik dahil en çok 10 dakika olmalı.
- Sinemanın en az %10’luk kısmı NASA manzaralarından oluşmalı.
- Daha uzun bir sinemanın kesiti olmamalı.
Üstte belirlenen çizgiler ışığında kısa sinemanızı çektikten daha sonra yapmanız gereken aşağıdaki adımları takip etmek:
- Adım #1: Bu kontağa tıklayarak müsabaka sayfasına ulaşın.
- Adım #2: ‘Submissions’ penceresinden Tongal hesabınıza giriş yapın (Hesabınız yoksa oluşturun)
- Adım #3: Müracaat formunu doldurun.
- Adım #4: Sinemanızın önizleme kopyasını HD 720p çözünürlükte ve 16:9 en uzunluk oranında; mov, .avi, .mp4, .wmv ve H.264, mpeg-4, H.263, mpgv, wmv ya da DivX formatında yükleyin.
- Kazanmanız durumunda sizden sinemanız 1080p çözünürlükte istenecek.
- Adım #5: ‘Submit’ tuşuna tıklayarak müracaatınızı tamamlayın.
Yarışta verilecek mükafatlar:
- Birinci: 10 bin dolar
- İkinci: 5 bin dolar
- Üçüncü: 3 bin dolar
- ‘Birlik’ ve ‘Kapsayıcılık’ kavramlarını en yeterli işleyen sinema: 4 bin dolar
- Gelecek kuşaklara bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında ilham veren en eğitim sineması: 4 bin dolar
CineSpace kısa sinema yarışının geçtiğimiz yılki kazananı, ortalarında Türk ismin de olduğu Belçika merkezli bir takımın oluşturduğu görüntüydü. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan ‘Waking Dream (Hayal)’ isimli kısa görüntüyü aşağıdan izleyebilirsiniz:
Görüntüyü görüntüleyemiyorsanız buraya tıklayın.