“Mesaj konusunda çok net olmalıyız: uzaylılar temas kurduğunda.”

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
İnsanlık yalnız olmadığımızı keşfettiğinde nasıl tepki vermeli? “SETI Post Detection Hub” bu soruyu araştırır. Araştırma tesisi 2022’de faaliyete geçti ve o zamandan beri ilk kez dünya dışı sinyallerin bize ulaşması durumunda protokoller ve prosedürler geliştirmek için kalıcı bir kurum haline geldi. Yönetmen John Elliott, MIT Technology Review ile yaptığı bir röportajda, merkezin çalışmalarının tam olarak neyle ilgili olduğunu açıklıyor.

Duyuru

John Elliott, bir Seti Post Detection Hub oluşturdunuz. O ne yapıyor?

Soruyu cevaplamak için biraz geriye gitmem gerekiyor. 25 yıldır SETI (Dünya Dışı Zeka Arayışı) projesinin içindeyim. Ana araştırma çalışmam, ne tür bir sinyal alabileceğimizi ve sinyalin yapısında, içeriğinde ne aramamız gerektiğini ve ardından kod çözmeyi gerçekleştirmekten ibarettir.

Bu çalışma sırasında şunu fark ettim: Bu etkinlik için önceden bir hazırlık, plan yoktu, gerçekten bir şey bulursak gerçekten ne yapmalıyız. Bununla nasıl başa çıkmalıyız?

John Elliott, meslektaşlarıyla birlikte uzaylılardan gerçekten sinyal alırsak tam olarak ne yapılması gerektiği sorusunu inceliyor.

(Resim: St Andrews Üniversitesi)

Bir strateji belirlememiz gerektiğini anlıyorum. Şimdiye kadar sahip olduğumuz tek şey şeffaflık fikri. Bir sinyal aldığımızda bunu gizli tutmamak ve herkese bildirmek araştırma camiasının görevidir.

Böylece 2008 civarında, böyle bir sinyali tespit ettikten sonra kod çözme stratejisi hakkında makaleler yazmaya başladım ve birkaç konuşmadan sonra bu girişimi kendim başlatmam gerektiğini fark ettim. Biraz İzcilere benziyor: her zaman hazır ol.

Duyuru

Organizasyon bu yüzden kuruldu, bu yüzden bir plana ihtiyacımız var. Aksi takdirde, sosyal medya gibi teknolojideki tüm dinamik değişimlerle insanlıkla nasıl iletişim kuracağımıza dair bir planımız olmadan, ileri gidip oradaki gelişmiş izleme ve dinleme yeteneklerimizi araştırmaya ve geliştirmeye odaklanırdık. Neyse ki, daha fazla ötegezegen keşfedildikçe bu çalışmaya olan ilgi hızla arttı.

Araba, günümüzün hareketliliğinin merkezidir. Ancak CO2 emisyonları ve sıkışık yollar, mobilitenin geleceği hakkında bir tartışmayı daha da acil hale getiriyor. Bu, MIT Teknoloji İncelemesinin yeni sayısıdır. Dergiden Öne Çıkanlar:

Disiplinlerarası ekip

Diğer bilim adamları bu konuda ne diyor?

Benim gibi: orada hayat olmalı. Hayatın her kesiminden bilim adamlarından bahsediyoruz. Deneyim, 40’tan fazla farklı disiplini kapsamaktadır. Mevcut ekip 36 kişiden oluşmaktadır. Bunlar, Atina’dan Kaliforniya’ya, Kanada’dan Avustralya’ya ve aradaki her yere, hatta bazıları Almanya’ya kadar tüm dünyaya yayılmış uzmanlardır.

Ancak sorunun birçok yönü de var: uzay hukuku, ekonomi, politika ve böyle bir keşfin günlük hayatımızı nasıl etkilediği hakkında konuşuyoruz.

İş nasıl finanse ediliyor?

Şu anda, geçmişin iyi akademisyenleri gibi herkes bu konuda hevesli ve maaşsız çalışıyor. Ancak finansman için başvurduk ve işe yaradığına dair parmaklarımızı çapraz tutuyoruz.

Uzaylılarla iletişim nasıl çalışır? Tamamen garip bir şeyle iletişim kurmanın ortak noktası nedir?

Etrafımızdaki evren. Amazon yağmur ormanlarının ortasında aniden kayıp bir yerli kabileyle karşılaşırsanız, ortak referans çerçeveniz olarak çevrenizdeki ormana sahip olursunuz. Bilgisayarlar hakkında konuşmaya başlamazlardı. Yani, işaret etmek için bir şey seçersiniz, örneğin bir ağaç ve bunu ortak bir referans çerçevesi olarak kullanırsınız. Bu şekilde bir diyalog başlatabilirsiniz.

İçeriğini ne kadar anlayabileceğimiz elbette başka bir konu. Oluşturduğunuz sembol ile arkasındaki anlam arasında keyfi bir eşleşme olması iletişimin doğasında vardır. Dolayısıyla, Amur yağmur ormanının ortasında antropolog olarak çalışabileceğinizi düşündüren bir şeye sahip değilseniz, o zaman sadece yapılardan, sözdiziminden başlayabiliriz.

Muhtemelen görüntüleri mecazi olarak “bir şeye işaret etmek” ve oradan gitmek için kullanırdık. 1974 Arecibo mesajında görseller kullandık, ne yazık ki kompozisyonu oldukça kafa karıştırıcı. Bu mesajın içeriğinin yapısı hakkında çok net olmamız gerekiyor. Söylediklerimiz sadece biz araştırmacıların eline bırakmak istemediğim bir soru. Tüm insanlık adına iletişim kuracaksak işte burada BM gibi bir örgütün devreye girmesi gerekiyor.

BM mi dediniz?

Üyeliğimiz zaten Birleşmiş Milletler, Avrupa Uzay Ajansı, NASA ve tüm bu önemli kuruluşlarla bağlantılı kişileri içeriyor, bu yüzden bu taraflarla zaten görüşme halindeyiz. Tüm bunlar, SETI topluluğu içindeki onlarca yıllık bilgi birikimimden ve neye ihtiyaç duyulduğuna dair anlayışımdan doğdu ve benim tarafımdan yönlendirildi.

Haberin Sonu