Kibar Feyzo’daki “141-142 Başsınız” Repliği Nereden Geliyor?

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
Günümüzde Türk sineması kimi birkaç istisna haricinde dışı dolu içi boş sinemalar üretiyor. Çok büyük reklam kampanyaları yapıp sinemada vadettiği hiç bir şeyi anlatmayan bir fazlaca sinema görüyoruz. şüphesiz bu durum her vakit bu biçimde değildi. Bilhassa Yeşilçam’dan çıkmış ve periyoduna damga vurduğu üzere günümüzde bile tesirlerini devam ettiren sinemalar yer alıyor. Bu sinemalar içinde hafızalarımızda en çok yer edinen sinemalardan biri de Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman, Adile Naşit, İhsan Şanlı, Müjde Ar üzere efsane oyuncuların yer aldığı Kibar Feyzo sinemasıdır.

Kibar Feyzo, bir güldürü sineması üzere görünse de aslında içerisinde bir epey politik ayrıntı sunan bir sinema. Yapıldığı devirden 10 yıl geç vizyona giren sineması izleyen şimdi hiç kimsenin fark etmediği bir hayli ayrıntı var. Günümüzde bu bilgilerin birçok biliniyor. Bugün sizlere bu ayrıntılar içinde en ilgi alımlı olanlarından birini aktaracağız.

Kibar Feyzo’da TCK’nın iki hususuna gönderme yer alıyor.

Kibar Feyzo sinemasında Maho ağanın köylülere reaksiyon gösterdiği bir sahnede “Ula şurda 141-142 başsınız, hepinizi ben besliyorum.” halinde bir repliği var. İşte o replik, o periyot geçerli olan Türk Ceza Kanunu’nun 141 ve 142. unsurlarına bir gönderme.

Bu kanun hususları, sinemanın çekildiği periyotta son derece çalkantılı geçen Türkiye’nin siyasi durumuna karşı 1951 yılına yürürlüğe girmişti. 1991 yılında ise bu unsurlar kaldırıldı. elbette sineması izlediyseniz az epeyce bilirsiniz ki Kibar Feyzo sineması tam manasıyla bir sistem eleştirisini anlatıyor. Bu sebeple sinema 1978 yılında yapılmış bulunmasına karşın 1988 yılına kadar yasaklı kaldı. Kibar Feyzo’yu özel televizyonların hayatımıza girmesi yardımıyla izlemeye başlayabildik.

Kibar Feyzo’da Maho ağanın 141 ve 142. unsurlara ithafen söylemiş olduği replik:

Eski TCK’da yer alan 141 ve 142. unsurlar şöyle:

TCK 141.1:
Toplumsal bir sınıfın öteki toplumsal sınıflar üzerinde tahakkümünü tesis etmeye yahut toplumsal bir sınıfı ortadan kaldırmaya yahut memleket ortasında müesses iktisadı yahut toplumsal temel nizamlardan rastgele birini devirmeye matuf cemiyetleri her ne suret ve nam altında olursa olsun kurmaya tevessül edenler yahut kuranlar yahut bunların faaliyetlerini tanzim yahut sevk ve yönetim edenler yahut bu konularda yol gösterenler sekiz yıldan on beş yıla kadar ağır mahpus cezası ile cezalandırılırlar. Bu kabîl cemiyetlerin bir kaçını yahut hepsini sevk ve yönetim edenler hakkında Vefat cezası hükmolunur,

TCK 142.1: Toplumsal bir sınıfın öteki toplumsal sınıflar üzerinde tahakkümünü tesis etmek yahut toplumsal bir sınıfı ortadan kaldırmak vahut memleket ortasında müesses iktisadi yahut toplumsal temel nizamlardan rastgele birini devirmek yahut devlet siyasi ve hukuksal nizamlarını topyekûn yoketmek için her ne suretle olursa olsun propaganda yapan kimse beş yıldan on yıla kadar ağır mahpus cezası ile cezalandırılır.

Bugün sizlere Kibar Feyzo’da yer alan ve sistem tenkidinin hoş bir örneği olan “Ula şurda 141-142 başsınız, hepinizi ben besliyorum.” repliğine açıklık getirdik. Bu üslup içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Kaynak: 1, 2