Kadınların Gücü, Daniela Cappello P&G İtalya

Beykozlu

New member
Daniela, seninle başlayalım. Hangi çocuktun?
Her zaman çok meraklı ve doğadan etkilenen bir çocuk oldum, okumayı çok sevdim ve hala çocukluk ve ergenlik kitaplarımı saklıyorum. Down sendromlu küçük bir kız kardeşim var ve bu beni çocukluğumdan beri birçok önyargıya maruz bıraktı, “kapsayıcılık” kelimesinin henüz okullarda bile olmadığı yetmişlerin başından bahsediyoruz. Bu nedenle kapsayıcılığın, desteğin ve sosyal hakların gündemde olduğu bir ortamda büyüdüm ve zaman içinde farklılıkların hem özel hayatta hem de profesyonel hayatta katma değer olduğunu, zorlukların fırsat olduğunu öğrendim.

Bilime olan ilgi her zaman size eşlik etti.
Evet, kesinlikle: Ortaokulu bitirdikten sonra bunun benim alanım olacağına çoktan karar vermiştim. Kıvılcım, bana üç yıl boyunca bilimsel konulara ve özellikle de biyolojiye ilgi duymamı sağlayan harika bir fen bilgisi öğretmeni sayesinde çaktı. Bu nedenle, Endüstriyel Kimya alanında uzmanlaşmış bir Endüstriyel Teknik Enstitüye gitmeye karar verdim: 80’lerin başında, teknik enstitüler erkeklerin ayrıcalığıydı ve biz kızlar çok azdık. Kimyaya olan tutkum o beş yılda doğdu.

Eczacılıktan mezun olmayı seçmek: gizli hayalin neydi?
Hayalim finansal olarak bağımsız olmaktı, bu nedenle teknik bir diplomaya sahip olarak endüstriyel kimya uzmanı olarak iş aramaya karar verdim. Pek çok görüşmeye katıldım, ancak kadın olmakla ilgili pek çok zorlukla karşılaştım: fabrikalarda kimya uzmanları genellikle erkekti ve o zamanlar vardiyalı çalışan ve işçilerle iletişim kuran bir kadın kiralamak düşünülemezdi. Yani beklerken neredeyse tesadüfen Eczacılık Fakültesine kayıt oldum. Daha sonra Enea’da, enerji santrallerinde çevresel etkiyi azaltmak için yüksek kükürt içeriğine sahip bitümlü kömürün biyokimyasal liçi ile ilgili bir yıllık proje için araştırmacı olarak işe girdim. Böylece çevresel sürdürülebilirliğe olan tutkumu keşfettim. Ayrıca eğitim ve çalışmayı birleştirebileceğimi de. Daha sonra 1989 yılında hiç ayrılmadığım Procter & Gamble firmasının Avrupa Ambalaj Geliştirme departmanı bünyesindeki Araştırma ve Geliştirme bölümünde çalışmaya başladım.

Üniversiteden iş dünyasına atılan kısa bir adımdı.
Gerçekte paralel gittiler: P&G’de ambalaj tasarımı ve geliştirmesi ile uğraşan bir araştırmacı olarak çalıştım. Endüstriyel veya tüketim sonrası atıklardan geri dönüştürülmüş plastik kullanımıyla ilk deneylerimizi yapıyorduk. İtalya’da P&G’nin Ambalaj Geliştirme departmanında işe alınan ilk kadın ve İtalya’da ve yurtdışındaki üretim hatlarında şişe üfleme istasyonlarının geliştirilmesiyle ilk ilgilenen kişiydim. Portekiz, İspanya, Türkiye gibi çok seyahat ettim ve bu arada okudum. P&G gibi çalışan öğrencilerin hem izinli hem de esnek çalışma saatleriyle destek olan bir şirkette, maddi katkı sağlayarak ekonomik olarak kurslara devam etmelerini sağlayacak kadar şanslıydım.

Procter & Gamble’da uzun bir profesyonel kariyer: birçok rol, artan sorumluluklar.
Procter & Gamble benim için büyük bir aile, büyüdüğüm, aynı ilke ve değerleri paylaştığım bir şirket gibi. Eczacılıktan mezun olduktan sonra rolleri değiştirmeyi istedim ve Ruhsatlandırma İşleri bölümünde yeni bir yol başlattım. İlaç ve kozmetik ruhsatları ile uğraştım, Yetkililerle iletişim kurarak yıllarca çalıştım, sonra rol genişledi ve sadece İtalya’da değil, dünya çapında şirketin aşağı yukarı tüm ürün kategorileriyle ilgilendim. yurt dışı.

Düzenleyici rolün yanı sıra, iletişim kısmına olan ilgi arttı.

Evet, özellikle bilimsel olan, şirkette henüz olmayan bir rol. Aslında, Dash, Lenor, Fairy, Swiffer, Pantene gibi P&G markalarının tüketici ürünleri gibi her gün evimize giren ürünlerin bilimsel araştırmalarını anlatmanın insanlara katma değeri anlatmak açısından önemli olduğunu fark ettim. performans, kalite, güvenlik ve ayrıca çevresel etki açısından kalite ve yenilikçilik. P&G’de çalışmak benim için ilk günden itibaren kariyerim, planlarım ve hedeflerim üzerinde bir etki yaratmam anlamına geliyordu.

Kadın olmak ve üst sıralarda yer almak zor olabilir.
Procter & Gamble’da herkesin önemli bir rolü vardır ve ekip çalışması şirket stratejisinin temelidir. Bizim için Liderlik ve Sahiplik derinden bağlantılıdır. 50/50 cinsiyet temsiline ulaşmak ve liderlik rollerinde ve üst pozisyonlarda P&G’nin Küresel Liderlik Konseyi’nde daha fazla kadın üyeye sahip olmak amacıyla Cinsiyet Eşitsizliği üzerinde çalışıyoruz. Yönetim düzeyinde iyi bir ilerleme kaydettik ve şimdi İş ve Teknik Yardımcı rollerimiz genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğini hızlandırmak için uluslararası planları uyguluyoruz. Şu anda dünya genelinde kadınlar, P&G pozisyonlarının %41’ini işgal ediyor ve en yüksek oran %50’ye ulaşan yönetim pozisyonları.

Size göre İtalya’da durum nasıl?

Ülkemiz tam pariteye ulaşma yolundadır. 2021’den beri İtalya’daki Gattatico (Reggio Emilia) ve Pomezia’daki (Roma) iki P&G üretim tesisi kadınlar tarafından yönetiliyor. Geçmişte, şirket dışındaki durumlarda bazı zorluklarla karşılaştım, bu rolü üstlenirken kendimi genellikle sadece erkeklerin oturduğu çalışma masalarında buldum, özellikle bazı ülkelerde, özellikle kadınların bir arada olma ihtimalini engelleyen bir kültürün hâlâ kök saldığı bazı ülkelerde. üst konumlar. Ancak, özellikle daha ileri görüşlü ve KSS alanına özen gösteren şirket ve derneklerde bu açığın da kapandığını düşünüyorum.

Sürdürülebilirlik bugün parolanız mı?
Sürdürülebilirlik, sosyal, çevresel ve ekonomik boyutları içeren en geniş anlamıyla hem profesyonel hem de kişisel olarak bana her zaman eşlik eden bir kelimedir. 17 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi bize her gün ilham vermelidir. 1999’da bir sürdürülebilirlik raporu yayınlayan ilk şirketlerden biri olan şirket içinde resmi bir rol tanınmadan önce bile her zaman çevresel sürdürülebilirlik ile ilgilendim. P&G, yirmi yılı aşkın bir süredir çevresel sürdürülebilirliği kalkınma planlarına ve 2021, 2040 yılına kadar üretim faaliyetlerinde ve tedarik zinciri boyunca sıfır net sera gazı emisyonuna ulaşma iddialı hedefiyle, etkimizi azaltmak için ilk verimlilik önlemleriyle fiilen 2010’dan beri aktif olan İklim Geçiş Planını yayınladı. sürdürülebilir değilse de üstündür.

“İtalya için P&G” önemli bir girişim: Bana bundan bahseder misiniz?
Son iki yılda, İtalya’da Procter & Gamble tarafından başlatılan ve ulusal topraklarda somut çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik projeleri uygulamayı amaçlayan en büyük kurumsal vatandaşlık programı olan bu girişimin geliştirilmesi üzerinde kişisel olarak çalışma ayrıcalığına sahip oldum. En büyük memnuniyet, pek çok İtalyan okulunun avlusunda WWF İtalya ile oluşturulmuş 30’dan fazla Doğa Sınıfı gibi birçok insanın bunlardan yararlanabileceğini bilerek bu sürdürülebilirlik projelerinin hayata geçtiğini tam olarak görmektir. 11 bin çocuk (ve Doğa Sınıflarının sayısı 2024 yılına kadar İtalya genelinde 50’nin üzerinde olacak) veya AzeroCO2 ile tüm bölgelerde oluşturulan 23 Dayanışma Orto-Frutteti: biyoçeşitliliği korumaya ek olarak, yaklaşık 400 hassas çocuğun sosyal içermesini teşvik eden yeşil alanlar ve marjinalleşme riski taşıyan insanlar.

İş ve aile, bazen çok karmaşıktır.
Evet, bazen öyleydi, özellikle çocuklar küçükken ama doğru dengeyi bulmanız gerekiyor. Biz kadınlar her zaman daha fazlasını yapmaya meyilliyiz, çoğu zaman kimse bize sormasa da bir şeyler kanıtlama ihtiyacı hissederiz. Biri mezun olmadan önce olmak üzere üç çocuğum oldu ve bu beni mesleğime devam etmekten hiçbir zaman alıkoymadı. Belki bazı anlarda yavaşlamak zorunda kaldım ve gerektiğinde yön değiştirip değişime ayak uydurdum. Ama ihtiyacım olduğunda her zaman yardım ve destek istedim.

P&G gerçekten her çalışanına değer veren bir şirket mi?

P&G’de 34 yıl çalıştıktan sonra öyle olduğunu söyleyebilirim. Şirket, ilham alan ve sadık hisseden, fark yaratabilecek her çalışanın yolculuğunun benzersizliğine değer veriyor. Büyümeye devam etmek için eşit fırsatlara ve birden çok fırsata sahip oldum ve çalışma ekibinin ve şirketin başarısına katkım için bir etkim olduğu, takdir edildiğim ve ödüllendirildiğim için her zaman gurur duydum. İş ve aile zıt olmak zorunda değil. Aksine: P&G’de profesyonel ve özel yaşam arasında daha iyi bir denge kurmamıza olanak tanıyan çok fazla esnekliğe sahibiz ve yeni ebeveynler, hatta eşcinsel çiftler bile 8 haftalık %100 ücretli ebeveyn izninden yararlanabilirler.

Şirkette kariyer yapmak isteyen kızlara öneriniz.
Şirkette kariyer yapmak isteyen kızlara kendileri olmalarını tavsiye ederim; korkmadan konuşmak ve sormak; beceri, yaş veya cinsiyet açısından sınır koymamak; büyümemizin bir parçası oldukları için hem kişisel hem de mesleki yaşam değişikliklerinden korkmamak; öğrenmeyi asla bırakmamak ve kişinin profesyonel bir kariyer için kişisel hedeflerinden vazgeçmemesi: her ikisi de elde edilebilir.

Okuyucularımız için sizinle ilgili bir şey.
Okumaya büyük bir tutkum var, ailem ve arkadaşlarım için yemek yapmayı ve ormanda uzun yürüyüşler yapmayı seviyorum. Kişisel ve iş deneyimimi genç insanlara sunmayı seviyorum, genç meslektaşlarıma akıl hocalığı yapmaya çalışıyorum ve mümkün olduğunda sürdürülebilirlik ve bilimsel iletişimden bahseden üniversitelere ve okullara tanıklığımı getiriyorum.

“Gezegen = Ev. Sürdürülebilir olmayı öğrenelim” projesinin hazırlanmasına sizin de katıldığınızı biliyorum.

Kişisel olarak, özellikle sahte haberlerle sık sık karşılaşan tüketiciler hedef alındığında, her düzeyde bilimsel yayılıma inanıyorum. Bu nedenle “Gezegen = Yuva” kılavuzunun hazırlanmasında işbirliği yaptım. P&G’nin Altroconsumo, WWF İtalya, Aideco ve Corepla işbirliğiyle yarattığı sürdürülebilir olmayı öğrenelim”: Çevreyi korumanın ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzının önemini, şirket içinde yaptıkları birçok küçük eylemden başlayarak anlamaya yardımcı olmak çok önemlidir. Ev.