Görsel Efekt Sanatkarlarından Marvel’a İsyan

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
Gelişen teknolojiyle bir arada sinemalarda gördüğümüz görsel efektleri oluşturmak artık epey daha zahmetsiz bir iş olsa da, artan kolaylık hem de sinemalarda görsel efekt oranını da büyük oranda artırıyor. Görsel efekt denince akla gelen birinci isimlerden birisi de olağan olarak Marvel oluyor. Ancak Marvel, bugün fazlaca daha farklı bir biçimde gündeme geldi.

Marvel ile bir arada çalışan görsel efekt sanatkarları, şirket hakkında pek dikkat cazip iddialarda bulundu. Çalışanlar, Marvel ile bir arada çalışmanın ne kadar yorucu ve gerilimli olduğundan yakınırken, birçoğu da tekrar asla Marvel ile çalışmayacağını, Marvel ile çalışmanın CV’ye olan katkısının da yaptıkları fedakarlıklara değmediğini belirtti.

Tüm Marvel sinemaları ve dizileriyle birlikte National Geographic belgesellerini, Pixar animasyonlarını ve Star Wars üretimlerini izlemek için bu irtibata tıklayarak Disney+ abonesi olabilirsiniz.

“Parasına değmez”

Reddit’te r/VFX kümesi altında haftalardır yapılan paylaşımlarda ortaya atılan tezlerde başlık altında Marvel hakkında neredeyse hiç bir olumlu yorum bulunmuyordu. Paylaşıma yorum yapanların büyük bir çoğunluğu Marvel’ın ‘güzel para’ verdiğini söylerken, verilen paranın sarf ettikleri efora değmediğini belirtti. Birtakım kullanıcıların yaptıkları paylaşımlar da şöyleydi:

“Açıkçası Marvel dizilerinde çalışmaktan bıktım ve yoruldum. Marvel muhtemelen en makûs yapım metodolojisine ve VFX idaresine sahip. Dizi için ayrılan mühletin yarısından fazlası bitmeden dizinin görünümünü asla düzeltemezler. Marvel dizilerinde çalışan sanatkarlara mutlaka harcadıkları iş ölçüsü kadar maaş ödenmiyor.”

“Marvel sinemalarında ve TV gösterilerinde çalışmamayı talep ediyorum. Ne yazık ki, en büyük müşterimiz haline geliyorlar. Fikrini üç sefer daha değiştirebilmek için bir dizi seçenek bekliyorlar.”

“Neredeyse üç yıldır Marvel’dayım. Cehennemin yedinci katına beğenilen geldiniz.”

“Arka geriye üçüncü Marvel projemdeyim ve sözün tam manasıyla bir cumartesi günü sabah 5:30’da ‘Bunu artık yapmak istemiyorum’ gerilimiyle uyandım. Artık saat 6 ve Marvel haricinde projeleri olan bir yere başvurmak için Gerçek yapıyorum zira artık bunu yapamam.”

“Marvel, yetişkin adamların gerilimden duvarları yumruklamasına ve monitörleri fırlatmasına sebep oldu. Birkaç sefer kendimi kaybettim ve bunun evlilikler üzerinde yaratabileceği yükü gördüm. Lakin parası şahaneydi. Bir müşteri olarak Marvel’i boşver, jenerikte isminin geçmesi buna değmez.”

“WandaVision’ın krizinden kurtulmam altı aydan fazla sürdü. Buna değmez. Dışarıdaki kadar güzel görünen daha yeterli yürütülen projeler varken değil.”

Marvel, günden güne görsel efektlere bağımlı hale gelmeye devam ederken görsel efekt sanatkarlarının reaksiyonlarının şirkette nasıl değişikliklere yol açacağı çabucak hemen bilinmiyor. Öte yandan bu şikâyetler, son vakit içinderda Marvel üretimlerindeki makûs görsel efektlere de bir açıklama olarak bedellendiriliyor:

Disney+ abonesi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.