Friends Yapımcısından 25 Yıl Sonra Açıklama: “Özür Dilerim”

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
Dünyadaki birfazlaca insanın sitcom (durum komedisi) dizilerine başlama niçini olan, birçoğumuzun severek izlediği Friends’in oyuncuları kadar imalcileri Marta Kauffman ve David Crane de tanınan hâle gelmiş durumdalar.

Geçtiğimiz günlerde yapımcılardan biri olan Marta Kauffman, yaptığı bir röportaj sırasında günümüzdeki Friends hayranlarının sıkça lisana getirdiği bir tenkit sebebiyle tüm hayranlardan özür diledi. Gelin niçini neymiş öğrenelim.

‘bu biçimdelar bu kadar dikkatli değildim, özür dilerim’

1994-2004 yılları içinde yayınlanan Friends’te Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc ve David Schwimmer rol alıyordu. Bildiğiniz üzere bu karakterlerin hepsi beyaz ciltli ve heteroseksüeller. Günümüzdeki hayranlar da uzun bir müddetdir dizide çeşitlilik olmamasından dolayı eleştirilerde bulunuyordu.

Buradaki çeşitlilikten kasıt dizideki karakterlerin siyahi, Asyalı, homoseksüel yahut transseksüel de olması. Kauffman, hususla alakalı “Suçluluğu kabul etmek kolay değil. Aynada kendine bakmak acı verici. 25 yıl evvel daha güzel farkında olmadığım için utanıyorum ve özür diliyorum diyor.

David Crane ile Friends’i yaratan Kauffman, George Floyd cinayetinden ve ötürüsıyla diziyle ilgili tenkitlerden daha sonra ABD’deki sistematik ırkçılığı daha yeterli anlamaya başladığını belirtmişti. Bu durum onu, mezun olduğu Boston’daki Brandeis Üniversitesi’ne, okulun Afrika ve Afrikalı-Amerikan çalışmaları kısmında bahşedilmiş bir kısım kurulması için 4 milyon dolar bağışta olmasına motive etmişti.

2020’de Ross’u canlandıran David Schwimmer, verdiği bir röportajda Friends’in, çeşitlilik konusunda dünyanın bu kadar hassas olmadığı bir vakitte çekildiğini belirtmişti.

Ross’u 10 dönem boyunca oynayan Schwimmer, “Belki de tamamı siyahilerden oluşan bir Friends yahut büsbütün Asyalı bir Friends olması gerekiyordur. Lakin çeşitlilik eksikliğinin çok uygun farkındaydım ve Ross’un beyaz olmayan bayanlarla çıkması için senelerca kampanya yürüttüm. Dizideki birinci kız arkadaşlarımdan biri Asyalı-Amerikalı bir bayandı ve çabucak sonrasında Afrikalı-Amerikalı bayanlarla çıktım. Bu benim açımdan fazlaca şuurlu bir zorlamaydı” diyor.

Siz diziye gelen çeşitlilik tenkitleri, Marta Kauffman ve David Schwimmer’ın açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.