Dijital Detoks: Sadece tatil yapmak artık yeterli değil

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
En son birkaç hafta boyunca tamamen internetsiz kaldığımda 2012’de Küba’daydım. Bir saatlik internetin maliyeti 25 dolardı ve bunun çoğunu bir otel lobisindeki yükleme barının önünde veya internetin küflü bir kafesinde harcardım. Tüm tatil boyunca tek bir e-posta göndermedim, herhangi bir mesaj okumadım veya bir fotoğraf paylaşmadım. Çevrimdışı olmak son derece özgürdü.

Asla tamamen çevrimdışı değilim

Bugün tatilde çevrimdışı olmaktan bahsettiğimde, çoğunlukla iş e-postalarını okumadığım ve sosyal medyada olmadığım gerçeğinden bahsediyorum (ki bu nadiren olur). Cep telefonum her zaman yanımdadır. Dünyayı cebimde taşıyorum ve sürekli olup biteni kontrol etmekten kaçınmam gerekiyor. Ve kendimi izlememe rağmen, her zaman her türden uygulama tarafından izleniyorum. Yani hiçbir zaman tamamen çevrimdışı olmuyorum.

Bu beni düşündürüyor: gelecekte tamamen çevrimdışı olmak mümkün olacak mı? Vücudumuza taktığımız cihazları kapatabiliriz. Peki ya etrafımızı saran cihazlar: halka açık alanlarda güvenlik kameraları, havaalanlarında yüz tanıma? 7/24 online olacağım bir gelecek düşüncesiyle şimdiden gergin bir şekilde tırnaklarımı yemeye başladım.Böyle bir gelecekte nasıl sakinleşirim?

(Resim:

Oliver Ajkoviç

)

Feminist organizasyon Superrr Lab’ın kurucu ortağı olan Julia Kloiber, adil ve kapsayıcı bir dijital gelecek üzerinde çalışıyor. Köşesini düzenli olarak MIT Technology Review’un basılı baskısında yayınlamaktadır.

Oyun zamanı, yenilenmek, sosyal temasları sürdürmek, zihinsel olarak hareketli kalmak veya kırklı yaşlarınızda kalp krizinden ölmemek için çok önemlidir. 150 yıl önce sendikalar mücadele edene kadar tatil ve dinlenme hakkı düşünülemezdi. Bugün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde şunu okuyoruz: “Herkesin dinlenmeye ve boş zamanlara ve özellikle çalışma saatlerinin makul ölçüde sınırlandırılmasına ve ücretli periyodik tatillere hakkı vardır”. Ancak internetle birlikte tatiller değişti. Belirli aralıklarla alıyorum ama etrafımdaki dijital altyapıdan dolayı sürekli çevrimiçi ve bağlıyım – ve bu yüzden hep biraz stresliyim.

Bundan yüz yıl önce insanlar tatil kavramını böyle mi tasavvur ediyorlardı? Teknoloji şirketleri ve reklamverenler ne zaman nerede olduğunuzu her zaman bilir? Her saniye bir şeye tepki vermekten sadece bir “ping” uzaktayken? Merak ediyorum, gelecekte dinlenmeye yer açmak için bugün ne yapmalıyız?

Çevrimdışı olma hakkı

Çevrimdışı olma hakkına ne dersiniz? Küba’da olduğu gibi bağlantısı kesildi. Dijital olarak algılanamaz ve bir süreliğine kullanılamaz. Bu hakkın ayrılma hakkına benzediğini düşünüyorum. Düşmesi kolay bir şekilde uygulanmalıdır. Çevirip her şeyden bağlantısını kestiğiniz sanal bir anahtar gibi.

Teorik olarak, bugün zaten bu tür anahtarlara sahibiz. Takibi devre dışı bırakabilir ve iş telefonumuzu evde bırakabiliriz. Bu yüzden, bir sonraki olası tıklamanın özel cihazımızla olmasına izin vermeyi öğrenmemiz gerekiyor. Ancak bunu yapmamızı engelleyen sadece teknik olanaklar değil. Tatillerde ve çalışma saatleri dışında ulaşılabilirlik sosyal bir norm haline geldi. Mesajlara tepki vermemize, iş e-postalarını kontrol etmemize, uzaktan başkalarına iş emirleri vermemize ve hatta tatildeyken arkadaşlarımıza ve ailemize yanıt vermemize neden olan sosyal baskıdır. Ve basınç iletilir. Tatilimdeki olaylara tepki verdiğimde, bilinçaltımda başkalarının da aynısını yapmasını beklerim.

Toplumsal baskı kalkmalı. Aşırı çalışan beyinlerimiz için gübre daha fazla değil, daha az girdidir. Aynı zamanda en zor ve en kolay – kendimizden başlamalıyız. – Dikte altında seyahat etti.

Julia Kloiber’in neyi temsil ettiği, yani kendinize iyi bakma, MIT Technology Review’ın yeni sayısının da konusu. Artık mağazalarda ve Haberler mağazasında sipariş edilebilir.

(jle)

Haberin Sonu