Bir İş Arkadaşı Cinsiyetçi Bir Şaka Yaptı. Gülmek İçin Disiplinli Olmanız Gerekir mi?

Beykozlu

New member
Bir şirket personeli toplantısında, bir bölge müdürü, bu ortam için tartışmasız bir şekilde uygun olmayan şakacı bir açıklama yaptı. Doğası gereği cinsiyetçiydi ama oldukça esprili ve zekiydi. Toplantıda çoğumuz inanamayarak inlerken, üç çalışan yüksek sesle güldü. Yönetici, insan kaynakları tarafından askıya alındı. Bu yoruma gülen iki erkek ve bir kadın da disiplin cezası almalı mı? Bir yoruma refleks tepkisi, sakıncalı bir sosyal medya gönderisini “beğenmekten” daha mı az korkunç?Adı Gizli, Bedford, N.Y.

“beğen”e basmak bir sosyal medya gönderisi, insanların kendi zamanlarında yaptıkları bir şeydir. İşverenlerin mesai sonrası aktivitelerini işleri haline getirmeye çok hevesli olduklarını düşünmeye meyilliyim; Elizabeth Anderson ve Jeannette Cox gibi bilim adamlarının bize gösterdiği gibi, bu tür izleme, zevk aldığımızı düşündüğümüz ifade özgürlüğüne ciddi bir maliyet getiriyor. Buna karşılık, işyeri atmosferini doğrudan etkilediği için, yönetimin insanların şirket toplantılarında nasıl davrandıkları konusunda meşru bir çıkarı vardır. Çalışanların cinsiyet, cinsel yönelim, ırk veya din gibi şeylerden dolayı kendilerini rahatsız hissetmeleri sağlanmamalıdır – ve elbette, kısıtlamanın yasal olduğu kadar etik yönleri de vardır. Bununla birlikte, bir şakaya güldüğü için birini cezalandırmak yanlıştır, çünkü gülmek bazen şok edici utanca verilen bir tepkidir. İnsan kaynaklarının işi, her halükarda, davranışlarımızı değerlendirmektir, ruhlarımızı doldurmak değil. Bu uygunsuz yorumu yapmak açıkça bir seçimdi, çünkü buna gülmek pek mümkün değildi. Söz konusu konuşmacının ödediği ceza, şirketin düşmanca bir çalışma ortamı yaratmaktan kaçınma niyetinde olduğunu yeterince ifade etmektedir.

Ben bir psikiyatristim. Hastalarımdan biri beş yıl önce başka bir eyalete taşındı ama ben hala ona psikoterapi ve reçeteler veriyorum. Sigorta ödemesini tam ödeme olarak kabul ediyorum. Yine de bana her ay hediyeler (genellikle bir çeşit yiyecek) gönderme ihtiyacı hissediyor – çoğu zaman sevmediğim bir şey. Eşyaları kime vereceğimi bulmam gerekiyor; bazen eşyaları atmak zorunda kalıyorum. Bunu yapmasına gerek olmadığını defalarca söyledim ama paketler gelmeye devam ediyor.

Bana karşı gösterdiği iyi niyeti çok takdir etsem de israf etmekten nefret ederim. O zengin bir adam değil ve buna para harcamamalı. Ona daha fazla hediye istemediğimi söylemeyi her düşündüğümde, tereddüt ediyorum çünkü bunu yapmanın çok olumlu bir doktor-hasta ilişkisine zarar verebileceğinden korkuyorum.
Adı Gizli

Uygun bakımı sınırlar, uygun bir profesyonel ilişkinin önemli bir parçasıdır. Sorun şu ki, bunun çok uzun sürmesine izin vermişsiniz. Dolayısıyla, “Zorunda değilsin”den “Keşke yapmasaydın”a geçmek, garip bir sohbetin habercisidir. Yine de, nazik ama kesin bir dille ona bu hediyelerin ardındaki düşünceyi ne kadar takdir etsen de, durmalarını istemek zorunda olduğunu söyleyecek diplomatik becerilere sahip olduğundan eminim. Bir psikiyatrist olarak, kısa bir ortak utanç döneminin ne olabileceği konusunda olması gerekenden daha fazla endişe duyma olasılığını düşünebilirsiniz.

Ben evden ayrıldıktan birkaç yaz sonra halam ve amcam annemi ve kız kardeşimi ziyarete giderdi. Teyzem ve amcam öldükten sonra tek kardeşim olan ablam vasiyetlerinden birkaç yüz bin dolar aldı, bense hiçbir şey alamadım.

Ablamla yakındım ama bu ciddi bir bölünmeye neden oldu. Kaldıkları süre boyunca onlara her zaman iyi davrandığını ve her zaman tatil kartları gönderdiğini söylüyor. Maddi durumu çok daha iyi olmasına rağmen mirasını benimle paylaşmayı düşünmüyor. İkimiz de 70’li yaşlarımızdayız.

Beni beklenmedik kazancına dahil etmesi gerektiğini düşünmekle mantıksız mıyım?
? İsim Gizli

Eğer kız kardeşin piyangoyu kazansaydı, kazancının yarısını sana borçlu olur muydu? Teyzeniz ve amcanızın ikinize de eşit davranması gerektiğini düşünüyorsunuz. Ama sen ve kız kardeşin onlara eşit davranmadınız. Her iki durumda da, parasını istedikleri gibi bırakmakta özgürlerdi ve kız kardeşin de kabul etmekte özgürdü.

Yalnız yaşayan kayınvalideme yakın zamanda Alzheimer teşhisi kondu. İşleri son teslim tarihlerine kadar tamamlamak, formları doldurmak, faturaları ödemek, teknolojiyi yönetmek ve randevuları takip etmek için mücadele ediyor. Bütün bu konularda ona yardım ediyorduk. Artık sürüş bir sorun haline geldi. Herhangi bir kaza geçirmedi, ancak arkadaşları sürüşüyle ilgili endişelerini paylaştı ve nereye park ettiğini hatırlayamayınca arabasının çalındığını bildirdi. Nöroloğu, ehliyet sınavına girene kadar bir daha araba kullanmamasını tavsiye etti. Motorlu Araçlar Dairesi’nden evraklar geldi ve sınavını planlamak için zamanında doldurması gerekiyordu.

Sorum şu: Evrak işlerinde ne kadar yardımcı oluyoruz? Gitti ve test için çalışmak için kitapları aldı ama sonra bunu yaptığını hatırlayamadı. Sınavın hem yazılı hem de sürücülük kısımlarını gerçekten geçerse, başkaları için bir risk varken, formları doldurmasına, gerekli aramaları yapmasına ve zamanında göndermesine yardımcı olmak etik midir? Kocam, araba kullanamayacağına dair resmi haberin yetkililerin vermesini istiyor. Ama testi geçme ihtimalinin yüksek olduğundan endişeleniyorum. O zaman bir kaza olursa bizim sorumluluğumuz nedir?
Adı Gizli

Tarif ettiğiniz gibi D.M.V. evrakları kendisinin doldurduğunu belirtmedi; bu testin bir parçası değil. O halde, yardımınızı isterse, testi planlamasında ona yardımcı olmak tamamen uygundur. Asıl mesele, onun direksiyona ait olmadığını bilmen. Araba sürmeye devam ederse kendisine ve başkalarına ne olacağı konusunda endişelenen sevgi dolu bir aile üyesi olarak bunu ona söylemenin bir yolunu bulun. Gitmesi gereken yere gitmesine yardımcı olacak düzenlemeler yapmayı teklif ederek bu acıyı giderebilirsiniz. Daha ne kadar kendi başına yaşayabileceğini bilmiyorum, ama bu onun için şu anda büyük bir endişe kaynağı olmalı.

Geçenlerde benim için evde oturan biri vardı ve geri döndüğümde kontrollü bir madde bıraktığını fark ettim. Onunla bu konuyu konuşmalı mıyım emin değilim. Arkadaş canlısıyız ama çok yakın değiliz. Onu öncelikle çok yakın olduğum kız kardeşi aracılığıyla tanıyorum. Endişemin bir kısmı, kız kardeşinden onun bir madde bağımlılığı geçmişi olduğunu biliyor olmam; Onu tekrar rayına oturtmak için gereken birçok işi benimle paylaştı. Onunla doğrudan konuşmayı düşündüm, ancak böyle bir konuyu gündeme getirmek için doğru ilişkiye sahip olmadığımızdan endişeleniyorum. Kırmızı bayraklardan haberdar olabilmesi için kız kardeşiyle bu konuyu konuşmalı mıyım? Onu çok seviyorum ve ağabeyinin geçmişteki bağımlılığından kurtulduğunu görmenin onun için ne kadar zor olduğunu gördüm. Yoksa bu onun mahremiyetini ihlal eder mi?Adı Gizli, New York

Bu ev bakıcısı mı ve iyileşmekte olan bir bağımlı, tekrarlama riskiyle karşı karşıya olduğuna dair evinize bıraktığı kız kardeşi kanıtlarından saklamanız konusunda makul bir beklentiniz var mı? yaptığını görmüyorum. Ne kişisel güven ne de mesleki ayrıcalık söz konusudur. Sizi motive eden şey, onun refahı için haklı bir endişedir. Onu polise ihbar etmiyorsunuz veya sorununu halka açıklamıyorsunuz. Konuyu, kardeşine ihtiyaç duyduğu desteği sağlayabilecek durumda olan sevgili arkadaşınızla tartışacaksınız. Filozof Marilyn Friedman’ın keşfettiği şekillerde, arkadaşlar birbirleriyle ilişkilendirdikleri deneyimlere “ahlaki tanıklar” olarak hizmet ederler. Arkadaşınız size kardeşiyle yaşadıklarını, endişelerini ve işini anlattı. Bulduğunuz şeyi açıklamanız konusunda onun nasıl hissedebileceğini düşünüyorsunuz; Onu bu konuda karanlıkta tutman hakkında nasıl hissedeceğini düşündün mü? Bağımlılığın üstesinden gelmek devam eden bir süreç olabilir ve insanların başkalarının yardımıyla başarılı olma olasılığı daha yüksektir.

<saat/>

Bir sorgu göndermek için: ethicist@nytimes adresine bir e-posta gönderin. com; veya The Ethicist, The New York Times Magazine, 620 Eighth Avenue, New York, NY 10018’e posta gönderin. (Bir gündüz telefon numarası ekleyin. ) Kwame Anthony Appiah NYU’da felsefe öğretiyor Kitapları arasında “Cosmopolitanism”, “The Honor Code” yer alıyor. ve “Bağlayan Yalanlar: Kimliği Yeniden Düşünmek. ”