Amonyak: kamyonlar ve gemiler için yeni yeşil yakıt mı?

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod

1. Amonyak: kamyonlar ve gemiler için yeni yeşil yakıt mı?

Geçen Cuma, bir merdivene tırmandım ve parlak yeşil bir John Deere traktörün koltuğuna oturdum. Ama görünürde bir mısır sapı ya da fasulye filizi yoktu – ön camdan tipik bir Brooklyn otoparkı gördüm.

Dünyada harika bir yakıt olan amonyak ile çalışabilen birkaç araçtan birinin içine bakmak için traktöre binmeyi istemiştim. Kimyasal tipik olarak gübrelerde kullanılıyor, ancak Amogy adlı New York merkezli bir girişim, elektrikli traktörlere, kamyonlara ve hatta gemilere güç sağlayabilecek teknoloji geliştiriyor. Ulaşım endüstrisindeki bu kadar çok şirketin neden yeni yakıtlar aradığını ve bu süreçte amonyağın nasıl kullanılabileceğini öğrenmek için Amogy genel merkezini ziyaret ettim.

Küresel sera gazı emisyonlarının %15’inden fazla payına sahip olan ulaşım sektörü, iklim yapbozunun önemli bir parçasıdır. Elektrikli araçlar, trenler ve diğer sürdürülebilir ulaşım modlarında istikrarlı bir ilerleme kaydederken, bulmacanın çözülmesi daha zor olan parçaları da var; yüklemeyi durdurabilir.

Amonyak her yerde

Amogy artık bu sorunu çözmenin anahtarının amonyak olduğuna inanıyor. Amonyak, gübre yapımında kullanıldığı için bugün dünyada en çok taşınan kimyasallardan biridir. Aynı zamanda, çok fazla ağırlık taşımadan küçük bir alana bol miktarda güç sığdırdığı için nispeten ekonomiktir. Amogy Baş Teknoloji Sorumlusu Young Suk Jo, “Pazarda eksik olan şey amonyağın nasıl kullanılacağıdır” dedi. “Geliştirdiğimiz şey bu.”

Şirketin teknolojisinin arkasındaki temel amaç, amonyağı bileşenlerine ayırmaktır: hidrojen ve nitrojen. Hidrojen daha sonra elektrik üretmek için bir yakıt hücresinde kullanılabilirken, yan ürün olan nitrojen gazı güvenli bir şekilde atmosfere salınır (zaten çoğunlukla nitrojendir).

Şirketin en önemli buluşlarından biri, bu reaksiyonun günümüzde normalden daha düşük sıcaklıklarda verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan kimyasal bir katalizördür. Amogy, bu parçalayıcıyı özel bir kontrol sistemi, reaksiyondan amonyak kalıntılarını temizleme teknolojisi ve bir yakıt hücresi ile birleştirir. Birlikte, tüm bu bileşenler amonyağı elektriğe dönüştürebilir.

Amogy, sistemini 2021’de bir insansız hava aracında göstermeye başladı. Bu ilk sistem, ortalama yaklaşık beş kilovat elektrik üretti. Sırada, şirketin eski tanıtım sisteminden yaklaşık 20 kat daha güçlü bir amonyak enerjisi dönüştürme sistemi ile donattığı traktör vardı. (Ek donanım traktörde oldukça görünür durumda, bu yüzden kabinde olduğum yerden sağ tarafta oldukça büyük bir kör nokta gördüm.) Son olarak, bu yılın Ocak ayında şirket, 300’lük bir belden kırma kamyonu sahaya çıkardı. – sistem kW a.

gemiye doğru

Tüm bu tanıtım araçları, yatırımcıların dikkatini çekmeye yardımcı oldu: Şirket, bu yılın başlarında 150 milyon dolarlık bir finansman turunu kapattı. Ancak Amogy’nin hedefinde daha büyük makineler var: gemiler.

Nakliye operasyonlarının iklim üzerindeki etkisini azaltmak isteyen şirketler, şimdiden metanol ve tabii ki amonyak da dahil olmak üzere alternatif yakıtlara yöneliyor. Ancak Amogy’nin sistemi, atmosferdeki ısıyı hapsedip insan sağlığına ve çevreye zarar verebilecek emisyonları sınırladığı için içten yanmalı motorlardan daha iyi bir seçenek olabilir.

Burada amonyağın kendisinin işlenmesinin pek hoş olmadığını, zehirli olabileceğini belirtmek isterim. Taraftarlar, endüstride amonyağı işlemeye yönelik güvenlik protokollerinin, profesyonellerin kimyasalı güvenli bir şekilde taşıyabilmesini ve kullanabilmesini sağlayacak kadar iyi kurulmuş olduğunu savunuyorlar.

Amogy’nin sistemleri şu anda gemiler için yeterince büyük değil. Bu nedenle şirket, teknolojiyi ticari bir sisteme yaklaştırmayı amaçlayan başka bir tanıtım aracı üzerinde çalışıyor: şirketin bu yılın sonlarında New York Eyaletinde işletmeye almayı planladığı bir traktör.

Planlı modülerleştirme

Sonunda şirket, sistemleri gemilere güç sağlamak için yeterince büyük hale getirerek birbirine yapıştırılabilen modüller üretmeyi planlıyor. Amogy’nin ilk ticari deniz sistemi, hâlihazırda mavnalarla Amerika Birleşik Devletleri’ne amonyağı taşıyan Güney Devall tarafından kullanılacak.

2022’de küresel amonyak üretimi yaklaşık 200 milyon tonu aştı ve bunun çoğu gübre olarak kullanılacak. Sorun şu ki, şimdiye kadar çoğunun fosil yakıtlarla yapılmış olması.

Amogy’nin sistemlerinin emisyonları önemli ölçüde azaltabilmesi için, önemli sera gazı emisyonları olmaksızın üretilen amonyakla çalışması gerekir. Bu, yenilenebilir kaynaklardan veya en azından CO₂ yakalayan sistemlerden elde edilen elektriktir.

Amogy, bu düşük karbonlu amonyak kaynaklarının arzının 2030 yılına kadar yaklaşık 70 milyon tona ulaşabileceğini tahmin ediyor. Ancak, bu projelerin aynı anda gübre, traktör veya çekici araçlarda kullanılabilmesi için önce planlama aşamasını geçmesi ve amonyak üretmeye başlaması gerekiyor. .

(bsc)

Haberin Sonu