Akrabalarımın Ölü Kız Kardeşlerinin Hala Hayatta Olduğunu Düşünmelerine İzin Vermem Doğru mu?

Beykozlu

New member
Büyük teyzem R. neredeyse üç yıl önce doğal sebeplerden öldü. Kızı N., R.’nin kardeşlerine ölümü söylememeye karar verdi çünkü o sırada düzgün bir cenaze töreni düzenleyemedik ve ayrıca kız kardeşlerden birinin stres nöbetlere neden olabilecek bir sağlık sorunu var. Hepimiz yaşlılara salgının kalktığını ve bir cenaze töreni düzenleyebileceğimizi söylemeyi kabul ettik.

Son iki yıl hepimizi R Teyzenin hala hayatta olduğu yalanını sürdürmekle meşgul etti. N. ve teyzelerinin dahil olduğu aile telefon görüşmeleri garipleşir; sürekli ablalarını soruyorlar. N., “dinleniyor” veya “dükkânda” diyecek ya da annesinin neden telefona gelemeyeceğine dair başka bir bahane sunacak.

Aile, RN’nin yasını tutmak ve yasını tutmak için çok basit bir toplantı yapmak üzere şahsen bir araya gelmek üzeredir, ancak şimdi teyzelerine kız kardeşlerinin ölümünü söylemenin yarardan çok zarar getireceğine karar vermiştir. Bu sağlık sorunu olan teyze, ablasının vefatını öğrendiğinde, hepimiz hemfikiriz, muhtemelen bir nöbeti tetikleyecektir. Yaşı ve zayıflığı göz önüne alındığında, bir nöbet geçirmesinin onu ciddi şekilde yaralama veya öldürme olasılığı yüksek. N. bu sonuçtan sorumlu olmak istemiyor.

Birisi geçtiğinde herkesin düzgün bir şekilde kapatılmayı hak ettiğini düşünüyorum ve bu nedenle gerçeğin ortaya çıkmasına meyilliyim. Ancak bu, yalanın yanı sıra gerçeğin de önemli olumsuzluklarının olduğu bir durum gibi geliyor.
Chris C.

koşullar var yanılttığınız kişinin bilişsel olarak engelli olması ve bilgiyi anlayamaması gibi, sevilen birinin ölümünü birine söylememek haklı olabilir. Hatta haberi bizzat iletinceye kadar veya alıcı akut bir hastalığın sancılarından kurtulana kadar kısa bir süre ertelemeyi bile mantıklı buluyorum. Ama anlattığınız durum çok farklı. Ne kadar yaşlı ya da kırılgan olursam olayım, yakın bir akrabamın ölümü hakkında bilgi sahibi olmayı istemeyi hayal bile edemiyorum.

Yine de, o gemi yola çıktı ve asıl soru rotasını düzeltip düzeltemeyeceğiniz. Aileniz, büyüklerinizi gerçeği inkar etmek için tıbbi bir nedene bağlandı: İçlerinden biri, haberin kendisine söylenmesinin şokuyla fiziksel olarak, belki de ölümcül bir şekilde etkilenecek. Ve bu noktada haber sadece bir kız kardeşin ölümü değil (her zaman üzücü ama hayatın son yıllarında şaşırtıcı değil); ailenin bir aldatmaca gerçekleştirmek için komplo kurmasıdır. Birisini strese sokmaktan kaçınmaya yönelik yanlış yönlendirilmiş bir çaba, yalnızca gerçeğin getireceği stresi büyüttü.

Ama bir illüzyona kapılanların sadece büyük halalarınız olup olmadığını merak ediyorum. Danıştığım bir tıp uzmanı, stres kaynaklı bir nöbetten ölmenin nadir olduğunu doğruladı. (Nöbetlerden kaynaklanan en ciddi ölüm riski düşmeler veya diğer kazalardır.) Riski daha da azaltmak için önlemler alınabilir. Gerçeği öğrendiklerinde büyük teyzelerinizin yaşayacağı stres ile geri kalanınızın temize çıkma ihtimali karşısında yaşadığınız stresi ayrı tutmaya çalışın. Hile, ne kadar iyi niyetli olursa olsun, en başından yanlış bir karardı; devam ettirdiğiniz her gün, yeni bir yanlış yargıyı temsil eder.

Geçenlerde yengem, erkek kardeşimle boşanacaklarını söyleyerek beni şaşırttı. Daha sonra boşanmanın onun fikri olduğunu öğrendim. Kardeşimin kalbi kırık; annem mahvoldu.

Erkek arkadaşım bana üç hafta sonra bir gezide evlenme teklif etmeyi planlıyor. Abimin evliliği çatırdarken benim nişanlanmam doğru mu? Önümüzdeki birkaç ay boyunca aile yemeklerini ve benzerlerini yöneten evlilik hakkında hiç bitmeyen bir dizi soru başlatmak bencilce mi? Yoksa boşanma çok yeni değilken erkek arkadaşımdan yarım yıl ertelemesini mi istemeliyim?
Ad Gizli

erkek arkadaşının değil mi teklif etmekle eş değerde bir teklifte bulunmayı planladığını size bildiriyor mu? Ve onu reddedeceğinin işaretini vermemen kabul etmekle aynı anlama gelmiyor mu? Siz ikiniz şimdiden evlenmeyi planlıyorsunuz. Ve bu gerçeği zaten ailenden saklıyorsun. Sorunun tatilde bir nişan töreni yapıp yapmamak olduğu düşünülebilir; ailene evleneceğini söylemen gereken zamandır.

Muhtemelen bir yüzükle tamamlanan bir nişan ayini yaptığınızda, ailenizden bilmeleri gerektiğini hissedecekleri bir şeyi saklıyor olacağınızı düşünüyorsunuz. Havari niyet somut bir şekil verilmiş olacaktır. Bu durumda, aileniz için daha iyi olacağını düşünüyorsanız ve erkek arkadaşınızın bir itirazı yoksa duyuruyu ertelemeye karar verebilirsiniz. (Bu konudaki görüşleri hakkında hiçbir şey söylemiyorsun.) Ama sana bir sorum var: Ailen, senin evlenme kararını kutlamaktansa kardeşinin boşanmasını düşünecek kadar neden bu kadar mühletsin?

Geçen yıl boyunca kocam ve ben, 60’lı yaşlarının başında bir kadın olan sevgili arkadaşımız ve komşumuzun öksürdüğünü fark ettik. O sigara içmiyor ve bunun dışında sağlığın resmi. Nazikçe sorduğumda, internette araştırma yaptığını ve asit reflü olduğunu söyledi.

Haftalar geçti, ardından aylar geçti ve hala öksürüyordu – ve sesi daha da kötüleşmeye başladı. Alışveriş yaparken, bu konuda bir klinisyenle görüşmek isteyebileceğini önerdim. Bir hafta sonra bana bir pratisyen hemşire gördüğünü ve CT taraması istendiğini bildirdi. Daha sonra ona taramanın nasıl geçtiğini sorduğumda, çok pahalı olduğu ve sağlık sigortasının tamamını karşılamadığı için randevuyu iptal ettiğini söyledi. Arkadaşımın parası var; Randevuyu korkudan iptal ettiğinden şüphelendim.

Ayrıca, her ikisi de bu öksürüğün ilerlediğini fark etmiş olması gereken, şefkatli bir kocası ve sevgi dolu bir oğlu var. Arkadaşım için çok endişeliyim ama ne yapacağımı bilemiyorum. Endişem hakkında kocası ve oğluyla konuşmalı mıyım? Onunla CT’ye gitmeyi teklif etmeli miyim? Yoksa kocamın tavsiyesine uymalı mıyım? Beni ilgilendirmez diyor. Ama arkadaşımı seviyorum ve doğru olanı yapmak istiyorum.
Ad Gizli

Dediğin gibi, Ailesi senin fark ettiğini fark etmiş olmalı. Belki sana direndiği gibi onlara da direnmiştir. Kronik, kötüleşen öksürüğü için her türden olası açıklama var (KOAH, pulmoner fibroz, enfeksiyon, yavaş ilerleyen kanser ve evet, gastroözofageal reflü hastalığı dahil), ancak hepsi uygun tıbbi devadan fayda sağlayacaktır.

Birinin kişisel özerkliğine saygı duymak, kocanızın görmediği gibi, deva ve endişe ile dengelenebilir. Bu, kötü seçimler yapılırken sessiz kalmak anlamına gelmez. Sizi ilgilendirmez? Hayır, bu biraz seni ilgilendirir. Her halükarda, BT taramasına ona eşlik etmeye gönüllü olun – ama görünüşe göre teklifinizi geri çevirecek. Onunla ve ailesinin bir kısmıyla bir dahaki sefere bir araya geldiğinizde konuyu açmayı düşünün. Bunu yapmak, yapmaları gereken şeyle yüzleşmelerini sağlayabilir. Bu onun kararı, ancak yeterli destek ve teşvik, doğru kararı vermesine yardımcı olacaktır.

Kwame Anthony Appiah NYU’da felsefe öğretiyor Kitapları arasında “Kozmopolitanizm”, “Onur Yasası” ve “Bağlayan Yalanlar: Kimliği Yeniden Düşünmek” yer alıyor. Bir sorgu göndermek için: [email protected] adresine bir e-posta gönderin; veya The Ethicist, The New York Times Magazine, 620 Eighth Avenue, New York, NY 10018 adresine posta gönderin. (Gündüz telefon numarası ekleyin.)