Ada Lovelace bilimi ve şiiri nasıl birleştirdi?

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
Ada Lovelace, her yıl Ekim ayının ikinci Salı günü kutlanan Ada Lovelace Günü’nün adaşıdır. Bu gün, kadınların bilime ve özellikle de NANE alanına getirdiği sonuçları vurgulamayı amaçlıyor. Özellikle İngiltere’deki araştırma kurumlarındaki etkinlik ve faaliyetler, Ada Lovelace ve diğer öncüler aracılığıyla kadınlara ilham vermeyi amaçlıyor.

Duyuru

Lovelace, dünyanın ilk kadın programcısı olarak kabul edilir ve Charles Babbage tarafından geliştirilen Analitik Motor için bir bilgisayar programı yarattı. Ne yazık ki, 1815 doğumlu Lovelace bugün artık röportaj için müsait değil, ancak MIT Technology Review editörleri Benjamin Woolley’in “Byron’ın Kızı: Ada Lovelace” adlı biyografisinden yola çıkarak Lovelace’in ruhunu bir kez daha büyüleyen bir röportaj hazırladılar. hayat buldu.

Sevgili Contessa, bu sohbetin gerçekleşmesine yine de çok sevindim.

Ben daha çok şaşırdım. Sevgili annem bana o kadar göz kulak oluyor ki eşim William ve çocuklarımın bile hasta yatağıma gelmesine izin verilmiyor.

Sabahın erken saatlerinde kırmızı şarap içmenin nedeni bu mu?

Belli ki değil! Kişisel doktorum Charles Locock sinir sorunlarımı azaltmak için şarap reçete etti. Aslında bütün hafta laudanum veya morfin tüketerek yeni afyon sistemini deniyorum. Ancak bu, ziyaretinize göre muhtemelen beklenmeyecek bir huzur ve rahatlama gerektirir.

Kontes!

Sen bir gazetecisin! Doğduğumdan beri, loncanız beni, tıpkı babamın daha önce yaptığı gibi, halka açık bir gösteriye indirgedi…

…annen istemediği için hiç tanışmadığın ünlü Lord Byron’ı mı? Sadece 20 yaşındayken onun portresine bakmanıza izin veriliyordu.

Evet kesinlikle. Ama hemen söyleyeyim: Babamdan ya da işlerimden bahsetmiyorum.

Lütfen sakin ol. Kişisel hayatınızla ilgilenmiyorum, sadece tanımladığınız teknolojiyle ilgileniyorum.

Hangi dergide çalışıyorsun?

MIT Teknoloji İncelemesi. Bu, Amerika ile bağlantıları olan, 21. yüzyılın başlarından itibaren Almanca yayınlanan bir bilimsel dergidir.

Sadece “Westminster İncelemesi”ni ve tabii ki “Taylor’ın Bilimsel Anıları”nı biliyorum…

…sekiz yıl önce, 1843’te, Charles Babbage’nin matematik problemlerini çözmek için talimatları okuyan bir cihaz olan Analitik Motoru hakkında çok övülen açıklamalarınızı yayınlamıştınız. Peki o zamandan beri ne araştırdınız?

Beynin nasıl düşünceleri, sinirlerin ise duyguları nasıl doğurduğunu açıklayan matematiksel bir model.

Bir çeşit “yapay zeka” mı?

O kadar ileri gitmezdim. Ancak son yıllarda astronomi alanında çığır açan yayınlara bakalım. Eğer doğru perspektiften bakarlarsa, matematikçiler için beyni manipüle etmenin neden yıldızları, gezegenleri ve onların hareketlerini manipüle etmekten daha zor olduğu bana açık gelmiyor.

Ne kadar uzaktasın?

Henüz başındayım. Bu yüzden sinirlerin yapıldığı şeyler hakkında daha fazla bilgi edinmek için yola çıktım. Bunu yapabilmek için kan, beyin ve sinirlerle baş etme konusunda olağanüstü bir beceri kazanmam gereken pratik deneyler gerçekleştirdim.

Söylemedikleri şey. Sonraki şöhretinizi Babbage hakkındaki makalenize borçlusunuz. Sizi teknolojisine çeken şey neydi?

Genç bir kızken, muhteşem akşam resepsiyonlarından birinde arabasının bir modelini görme fırsatım oldu. Güzelliğine hemen hayran kaldım. Charles’ın aklına delikli kart kullanma fikri geldiğinde bunun geleneksel aritmetiğin sınırlarını aştığı bana açıktı.

“Jakar tezgâhının çiçekleri ve yaprakları dokuması gibi, makine de cebirsel desenler dokur” gibi cümlelerle okuyucularınızın bunu anlamasını sağladınız ve haklı olarak kendinizi bir bilim şairi olarak öne çıkardınız. Hatta sizi ilk programlama dilinin mucidi ve dolayısıyla ilk kadın programcı olarak görüyoruz.

Bu bir başlık mı?

Lütfen, özür dilerim. Bir programlama dili, bir bilgisayar makinesinin nasıl çalıştığını açıklayan talimatlar içerir. Programcı bu dili icat eden kadındır.

Ben sadece makinenin sonsuz bir sayı dizisi olan Bernoulli sayılarını nasıl hesapladığını açıklayan tablolar yazdım. Ancak bu sefil bir çabaydı.

1815: Augusta Ada Byron, 10 Aralık’ta Londra’da doğdu. Anne ve babası şair George Gordon Lord Byron ve Annabella Byron’dır.

1816: Anne ve babası ayrıldığında Ada yalnızca birkaç haftalıktı. Lord Byron İngiltere’yi terk eder ve 1824’te Ada’yı bir daha göremeden Yunanistan’da ölür.

1835: Ockham’ın 8. Baronu William King ile evlendi.

1838: Ada’nın kocası Lovelace Kontu unvanını alır ve Ada, Lovelace Kontesi olur.

1843: Ada Lovelace, AAL kısaltması altında “Bay Babbage’nin Analitik Motoru Üzerine Açıklamalar”ı yayınladı

1851: Rahim kanseri teşhisi konuldu.

1852: Ada Lovelace öldü ve babasının yanına gömüldü.

Ancak bunu yapabilecek matematiksel anlayışa sahip olmadığınızı söyleyenler de var. Ne düşünüyorsun?

Kesinlikle çok iyi bir matematikçi değilim. Her ne kadar Charles bana her zaman sayı büyücüsü dese de, sihir bende daha çok işe yaradı. Benim için sayılar, matematiksel semboller, denklemler her zaman elfler ve periler, istedikleri şekle giren aldatıcı ve baştan çıkarıcı yaratıklar olmuştur. Ancak tabloları kendim yazdım. Bay Babbage sadece onu düzeltti.

Sonuçta Augustus de Morgan’da harika bir öğretmeniniz vardı. Bugün matematik öğrencileri hala De Morgan yasalarını inceliyorlar.

Şanslıydım. Böyle öğretmenlere sahip olmamı ancak daha üst bir sınıfa mensup olmam mümkün kıldı. Arkadaşım Mary Sommerville (Times of London onu bilimin kraliçesi olarak adlandırıyor) kadın dergilerinden matematik öğrenmek zorunda kaldı. Ancak kadınlar bilime erkeklerden daha az yatkın değiller, biliyor musunuz?

Benim yüzyılımda araştırma yapan kadınlar için işler biraz daha kolay. Ekim ayının her ikinci Salı günü düzenlenen Ada Lovelace Günü de buna katkıda bulunuyor. Bu günde yetenekli genç kadınlar hesap makineleriyle tanıştırılıyor.

Bu habere ne kadar sevindiğime inanamazsınız.

(Jle)

Haberin Sonu