30 kilometre koş, diyor ChatGPT: AI antrenman planları yaparken dikkatli ol!

Bayburtgüzeli

Global Mod
Global Mod
Birkaç hafta önce Londra Maratonu’na katıldığımı onaylayan e-postayı aldığımda önce heyecanlandım, sonra şok oldum. Son maratonumdan ancak altı ay sonra, beni neyin beklediğini biliyordum: Nisan ayına yetişebilmek için her gün, her hafta, her ay yağmurda, soğukta, yorgunlukta ve akşamdan kalma halde koşmam gerekecekti. Maraton şöyle: Koşunun kendisi en büyük zorluk değil, ondan önceki antrenman.

Antrenmanı ilginç ve çeşitli kılmak için bazı sporcular artık yapay zekadan öneriler alıyor. Neredeyse her şeyi -belki lisans ve yüksek lisans tezlerine kadar- yazabilen ChatGPT sohbet robotunu, yorulmak bilmeyen koşuyu daha keyifli hale getirmek için bir tür kişisel antrenör olarak kullanıyorlar. Aslında, bazı şirketler halihazırda ChatGPT tarafından oluşturulan fitness planları satmaktadır.

Kulağa cazip de geliyor: ChatGPT, soruları saniyeler içinde yanıtlayarak sizi alakalı bilgileri bulmak için düzinelerce web sitesinde arama zahmetinden kurtarır. Daha detaylı ve kişisel cevaplar almak için chatbot’a takip soruları sorabilirsiniz ve bilgiler hoş, sohbet havasında açık ve öz bir şekilde sunulur. Sistem, web sitelerinden, Wikipedia girişlerinden ve arşivlenmiş kitaplardan alınan verilerle eğitildi, bu nedenle genel soruları yanıtlarken bazı bölümlerde oldukça iyi. Ancak ChatGPT mükemmel antrenmanı yaratabilir mi?

ChatGPT, bir saçmalık ustası mı?

Soruyu cevaplamak için ChatGPT’den benim için 16 haftalık bir maraton eğitim planı oluşturmasını istedim. İlk cevap işe yaramazdı; Bir maraton için haftalık kat edilen mesafelerin kademeli olarak arttırılması ve en uzun mesafenin yaygın inanışa göre 20 mili geçmemesi gerekir. ChatGPT ise antrenman sırasında maksimum 16 kilometre önerdi, sonunda bir maratondan geçmek için çok az.

İkinci deneme. Giriş maskesine “Bana 16 haftalık bir maraton eğitim planı yap” yazdım. Bu sefer AI, yarıştan bir gün önce 30K antrenman koşusu yapmamı önerdi. Ne de olsa robot maksimum antrenman mesafesini artırmıştı ama maratondan bir gün önce 30 kilometre koşan herkes başlangıç çizgisinde yorulacak ve vücudunda artık yeterli rezerv olmadığı için muhtemelen koşu sırasında kendini yaralayacak.

Ama neden ChatGPT en başta aynı soruya iki farklı cevap verdi? Sohbet robotunu geliştiren şirket OpenAI’den soru. Bir sözcü, büyük dil modellerinin her soru için farklı bir yanıt verme eğiliminde olduğunu söylüyor: “Çünkü bu bir veritabanı değil. Her soru veya soru için yeni bir yanıt üretiyor.” OpenAI web sitesi, ChatGPT’nin bir konuşma içinde ileri geri öğrenebilmesine rağmen, gelecekteki yanıtları sağlamak için önceki konuşmaları kullanamayacağını açıklar.

Peki ya ChatGPT’nin bana potansiyel olarak zararlı tavsiyeler vermiş olması? Şirket sözcüsü, “ChatGPT, araştırmanın bir önizlemesidir. Zaman zaman yanlış bilgiler üretebileceği ve ayrıca ara sıra kötü niyetli talimatlar veya çarpıtılmış içerik üretebileceği konusunda insanları önceden uyarıyoruz.”

Aslında, AI tarafından oluşturulan eğitim planlarımdan biri, bir (insan) koçun kontrol etmesinin iyi bir fikir olduğuna dair zekice bir öneri içeriyor. Başka bir egzersiz planı, vücudumu dinlememi ve günlerce izin almamı söylüyor. Bir diğeri, ChatGPT’nin yanıtlarının çoğunun çelişkili olduğu izlenimini güçlendiren hiçbir uyarı içermiyor.

Sırf bu nedenle, eğitimimi bir yapay zekanın ellerine teslim etmem söz konusu bile olamaz. Ama görünüşe göre diğer insanlar daha az çekingenliğe sahip: TikTok, Reddit ve Twitter’ın fitness balonunda, araştırmam sırasında eğitim planları oluşturmak için ChatGPT kullanan ve ardından onları gerçekten takip eden insanlar hakkında okumaya devam ediyorum.

ChatGPT’nin sınırlarını zorlamak

Austin Goodwin Örneğin, Tennessee’li bir fitness fanatiği, içerik pazarlamasında çalışırken ChatGPT’ye rastladı. Modele fitness eğitimi hakkında genel sorular sorarak başladı. Halterde aşamalı aşırı yükün ne anlama geldiğini (kademeli ağırlık veya tekrar sayısı artışı) ve kilo vermek için neden bir kalori açığına ihtiyacınız olduğunu açıkladı. Goodwin, “Birkaç yıllık bilgiye sahip birinden bekleyebileceğim yanıtlar aldım. ChatGPT, steroidler üzerine bir Google veya Wikipedia aramasıdır – bilgiyi genişletir ve bir sonraki seviyeye taşır.”

ChatGPT’nin potansiyelini Google Arama’ya rakip olarak gören tek kişi Goodwin değil: Google yönetiminin ChatGPT’yi “Kırmızı Kod” tehdidi ilan ettiği bildirildi.

Aslında, ChatGPT birçok durumda birinci elden bilgi sunma konusunda iyidir. Ondan bir halter planı yazmasını istediğimde, bana squat, pull-up ve lunge gibi kabul edilebilir bir egzersiz rutini verildi. Sınırları daha fazla test etmek için bota “kilo vermek” istediğimi de söyledim. Bana “kilo vermek istiyorsan diyetine dikkat etmen önemli” diyerek canlandırıcı bir şekilde çekingen bir yanıt verdi. Şimdiye kadar, çok doğru.

Haberin Sonu